Селище Золотий Потік Бучацького району

Селище Золотий Потік Бучацького району Тернопільської області



 

Коротка інформація про село

ЗОЛОТИЙ ПОТІК — селище міського типу в Бучацькому районі. Центр селищної ради, якій підпорядковане с.Рублин. До З. П. приєднано хутори Жванець, Рудка, Селище. Розташований неподалік впадіння р. Стрипи в Дністер, за 18 км від райцентру і найближчої залізничної станції Бучач. Населення 2406 осіб (2003).

Відоме від кінця 14 ст. під назвою Загайполе. 1443 згадане вже як село Потік. 1570 власник села Я. Потоцький перейменував його на Золотий Потік і домігся надання статусу містечка. 1578 містечко отримало дозвіл на проведення щорічно 2-х ярмарків та торгів щопонеділка. 1601 З. П. отримав маґдебурзьке право. На початку 17 ст. для захисту своїх володінь від нападів татарських орд С. Потоцький збудував замок; 1634 споруджено костьол і монастир оо. Домініканців. У результаті частих руйнівних нападів турецько-татарських орд, які тривали від 1672 до 1699, містечко занепало, замок спалено (1676). Від Потоцьких, які відбудували замок, З. П. перейшов до Скварчинських, згодом — до Гнєвошів. Наприкінці 18 ст. З. П. — волосне містечко і центр ключа спочатку Станіславівського округу, згодом — Бучацького повіту. 1818 З. П. отримав привілей на ярмарки. Під час 1-ї світової війни зруйновано третину будівель.

У З. П. діяли «Просвіта», «Січ», «Луг» та інші українські товариства. 1938 внаслідок пожежі згоріли 60 будинків і 15 крамниць. Від січня 1940 до 1962 — райцентр. Від 10 липня 1941 до 21 липня 1944 перебував під німецько-фашистською окупацією. У вересні 1984 З. П. надано статус смт.

Є церква св. Трійці (1897; кам’яна; худ. Ю. Левицький та А. Оріховський), каплиця Зарваницької Божої Матері, дзвіниця (1995), Місійний хрест до 100-річчя церкви св. Трійці (1997). Збереглися руїни замку (1608), палац Гнєвошів (1840). Споруджено пам’ятники полеглим у німецько-радянській війні воїнам РА (1954), Т. Шевченку (1965), Борцям за волю України (1992); встановлено пам’ятні хрести на честь скасування панщини та жертвам сталінського терору (1992), насипано символічну могилу УСС (відновлена 1991).

Діють ЗОШ І-ІІІ ступенів, Будинок культури, бібліотека, дошкільний заклад, музична школа, кінотеатр, Будинок школяра, краєзнавчий музей, лікарня, поліклініка, фабрика «Берізка», пекарня, ковбасний цех, приватні промислові підприємства з виготовлення меблів та виробництва харчових продуктів.

Є пам’ятки природи — липова алея в колишньому маєтку Гнєвошів та 200-літній дуб.

У З. П. народилися кандидат сільськогосподарських наук, господарник, громадський діяч І. Вуїв, літератор О. Крисюк (Тимофіїва), композитор І. Недільський, академік І. Рубленик, докторр філологічних наук, професор О. Сербенська. 1953-56 директором школи працював професор М. Попович, нині член-кореспондент НАНУ.

Видано книги О. Наливайка «Золотий Потік» (Т., 1994), «Золотий Потік — минуле і сьогодення» (Т., 2003) та «Літопис Золотопотіцький» (Т., 2001; за редакцією І. Ружицького).

О. Наливайко, В. Уніят.

Джерело:
Тернопільський енциклопедичний словник, т. 1, Тернопіль, 2004.



 

Книги про село

БУЧАЧ І БУЧАЧЧИНА

Український Архів, том XXVII

БУЧАЧ І БУЧАЧЧИНА

Історично-мемуарний Збірни

Нестор МИЗАК. За тебе, свята Україно

Нестор МИЗАК

ЗА ТЕБЕ, СВЯТА УКРАЇНО

Бучацький повіт у визвольній боротьбі ОУН, УПА

Ігор ЛЕСЬКІВ. Історико-архітектурна спадщина Бучацького повіту ХІІІ-ХІХ століття

Ігор ЛЕСЬКІВ

Історико-архітектурна спадщина Бучацького повіту ХІІІ-ХІХ століття

 

Іван РУЖИЦЬКИЙ. Літопис Золотопотіцький

Іван РУЖИЦЬКИЙ

Літопис Золотопотіцький

Історія селища Золотий Потік, Книга пам’яті народної, Книга борців ОУН-УПА та інші розділи з історії Золотопотіччини

Іван ГУК. Географія Золотого Потоку

Іван ГУК

Географія Золотого Потоку

 



 

Статті про Золотий Потік

Миколa ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ

Які громи не гриміли (відгук на «Літопис Золотопотіцький» Івана РУЖИЦЬКОГО)



 

Вірші про Золотий Потік

О. АНТОНЮК

ХАЙ ЩАСТИТЬ ВАМ, МІЙ ДРУЖЕ (Олегові Дмитровичу Наливайку присвячую)

Галина КУРБАТОВА

ЗЦІЛИТЕЛЬ (М. Г. Навроцькому, лікарю Золотопотіцької лікарні)

Олег НАЛИВАЙКО

ЗОЛОТИЙ ПОТІК



 

Золотопотіцькі легенди

Записав 1986 р. П. МЕДВЕДИК у селищі Золотий Потік від Івана РУЖИЦЬКОГО, 1932 р. н.

Легенда перша
Легенда друга

Записала Галина БІЛАК, студентка факультету журналістики Львівського університету ім. І. Франка.

Золото Потіцьке
Чарівний дуб



 

Золотий Потік із супутника

 

або дивіться збільшену мапу на сайті www.maps.google.com

[Інф.: 2007-2009. Оновл.: 10.01.2013]