Село Русилів Бучацького району

Село Русилів Бучацького району Тернопільської області



Коротка інформація про село

РУСИЛІВ — село в Бучацькому районі. Центр сільради. Розташоване на правому березі р. Стрипа, за 20 км від райцентру і 23 км від найближчої залізничної станції Бучач. Населення 304 особи (2007).

Відоме від 16 ст. 1621 у Русилові збудовано дерев'яну церкву. Діяли «Просвіта» та інші товариства, кооператива. 18 вересня 1945 підрозділ НКДБ вбив 8 мирних жителів. У жовтні 1949 всіх мешканців (167 родин) Русилова переселили в Дніпропетровську область; люди почали повертатися 1953-54. Наприкінці 1980-х в руїнах церкви виявили книгу про історію населених пунктів, зокрема Русилів, автор — священик, громадсько-політичний діяч І. Галібей.

Є церква Різдва Пресвятої Богородиці та каплиця Матері Божої (2001, мурована). Споруджено пам'ятник Борцям за волю України, встановлено пам'ятний хрест на честь скасування панщини. Працюють ЗОШ 1 ступеня, клуб, бібліотека, ФАП.

Поблизу села є пам'ятка природи — Русилівські водоспади.

С. Кравчук, В. Уніят.

РУСИЛІВСЬКІ ВОДОСПАДИ — каскад водоспадів на невеличкому потоці біля села, пам'ятка природи місцевого значення. Загальна довжина Русилівського потоку — близько 3 км, на ньому є 20 водоспадів висотою від 1,5 до 12 м і шириною 10-15 м, що утворюють великий каскад висотою близько 150 м. Красу водоспадів доповнюють вишнево-червоні та голубувато-зелені шари гірських порід на схилах, багатих чагарниковою і трав'янистою рослинністю. Подекуди над ущелиною нависають пористі гірські породи — вапнякові туфи. На них часто можна побачити відклади листків, знайти кістки тварин, які жили тут у далекому минулому.

Й. Свинко.

Джерело:
Тернопільський енциклопедичний словник, т. 3, Тернопіль, 2008.



Статті, нариси про село

Марія ТИМОШІВ (керівник групи)

РУСИЛІВ КРІЗЬ РОКИ І ПЕЧАЛІ (iсторія села Русилів)

Іван БІЛИК

ЛЮДЕЙ ЗГУРТУВАЛА БІДА. Я БАЧИВ, ЯК ЗНИЩУВАЛИ МОЄ СЕЛО (Минають роки, але в пам'яті мого покоління незабутні спогади про ті далекі й жахливі події)

Галина ПОМАЗАНСЬКА

„Били-вбивали, на чужину гнали, а ми не скорилися” (з історії села Русилова)

Василь СИНИШИН

Спогад буремних літ. А біль у серці залишається. (у книзі О. СИНЕНЬКОЇ «Герої не вмирають»)
Русилів пам’ятає

Іван ХРАПКО

Як вивозили “бандерівське” село Русилів (у книзі О. СИНЕНЬКОЇ «Герої не вмирають»)



Вірші про Русилів

Василь СИНИШИН

СЕЛО МОЄ РІДНЕ



Русилів із супутника

або дивіться збільшену мапу на сайті www.maps.google.com

[Інф.: 2007-2009. Оновл.: 13.08.2012]