2010-06-30 КРИНИЦЯ — ЛЕМКІВСЬКА ПЕРЛИНА КАРПАТ

Подорожі

КРИНИЦЯ — ЛЕМКІВСЬКА ПЕРЛИНА КАРПАТ

Мені пощастило побувати в напрочуд гарному, казково-мальовничому куточку лемківського краю — курортному містечку Криниці. Тільки побачивши цю красу, я душею і серцем збагнув, за чим так тужили вихідці з цього краю-раю, які замешкали у моїх рідних Жнибородах, у Криниці Монастириського району та в багатьох інших куточках світу…

Ця поїздка відбулася завдяки міжнародному фестивалю польсько-українських хорів під назвою «Духовні і культурні мости поєднання між Польщею і Україною», що був започаткований у 2007 році. Метою фестивалю є спільні молитви-прохання до Господа про дар діалогу і спілкування між церквами для поліпшення міжцерковних відносин.

Із польської сторони організатором фестивалю був почесний ректор Краківського рільничого університету, професор Казимир Косіняк-Камиш. А з української — молодий, енергійний, працелюбний, щиро шанований своїми парафіянами Андрій Кащук — священик церкви Андрія Первозваного (УГКЦ) у Львові. До речі, о. Андрій є внуком священика Григорія Калюги, який вірою і правдою служив своїм парафіянам у селах Берем’яни та Жнибороди Бучацького району в 1953—1972 роках, де й похований. Про село Берем’яни о. Андрій говорить з теплотою, бо дуже багато знає про нього зі слів своєї матері Марії, дочки о. Григорія Калюги.

У фестивалі в Криниці брали участь чотири хори: рільничого університету м. Кракова, диригент п. Іоанна Гутовська-Кузьмич; хор «Київське благочестя» церкви Андрія Первозваного зі Львова (УГКЦ), диригент п. Наталя Кібліцька; хор «Княжий» церкви Св. Миколая зі Львова (УПЦ КП), диригент п. Євген Карпович; хор «Глас» церкви Св. Георгія зі Львова (УПЦ МП), диригент протодиякон Валерій Калінчук.

Фестиваль тривав два дні, і кожен ранок починався із богослужіння в різних храмах. У перший день, у навечір’я П’ятидесятниці, богослужіння проводили о. Андрій Кащук із своїм батьком о. Ярославом Кащуком із Сокаля в колишньому греко-католицькому (а тепер католицькому) храмі. На стелі цього дерев’яного храму, побудованого в 1886 році, ще збереглися старовинні розписи, а на подвір’ї стоїть старовинний кам’яний український хрест та дерев’яний хрест з написом «ПАМЯТКА сЬ МІСІІ 13-20 Х 1933». Наступного дня, в неділю, в день свята Зіслання Святого Духа, митрополит Перемисько-Варшавський УГКЦ Іван Мартиняк із священиками провів архієрейське богослужіння у візантійсько-українській (греко-католицькій) церкві св.св. Апостолів Петра і Павла у Криниці.

Перед відкриттям фестивалю гостинні господарі запропонували нам екскурсію по містечку. Побували ми на найвищій красуні і гордості Криниці — горі Яворині Криницькій, що на висоті 1114 м над рівнем океану і є нартярським (лижним) та гірсько-туристичним окультуреним центром краю. На цю вершину ми піднімалися дуже комфортною канатною дорогою, за допомогою якої подолали відстань у п’ять кілометрів за лічені хвилини. А з вершини в усіх напрямках відкриваються мальовничі пейзажі…

Зачарували нас своєю чистотою та грайливістю гірські потоки Криничанка і Чорний потік, які стрімко несуться своїми акуратно укладеними бруківкою руслами.

Михайло КУЧЕР з дочкою Марічкою в центрі Криниці

Михайло КУЧЕР з дочкою Марічкою в центрі Криниці

У перший день фестивалю виконувалися духовні твори. На ньому були присутні єпископи і священики різних конфесій: митрополит Перемисько-Варшавський УГКЦ Іван Мартиняк зі священиками о. Стефаном Батрухом, о. Андрієм Кащуком, о. Ярославом Кащуком; архієпископ УПЦ МП Августин Маркевич зі своїми отцями; єпископ УПЦ КП Матей Шевчук зі священиком; владика Польської автокефальної православної церкви Паїсій Мартинюк; вікарій Санчівсько-Перемиської єпархії; місцеві римо-католицькі священики, а також представники місцевої влади на чолі з панею Стець.

Владики та священики всіх церков з вірянами різних конфесій щиро молилися у спільній молитві і просили Всевишнього про порозуміння між церквами. Потім хори виконували духовні твори.

У день свята Зіслання Святого Духа в залі бювету Криничанського курорту хори виступили із мистецькою світською програмою. Тут на високому рівні звучали народні пісні та європейський хоровий спів.

Особливо трепетно було на душі, коли почав усвідомлювати, що більшість цих веселих, жартівливих, життєдайних та задушевних пісень народилася саме тут — у цьому прекрасному лемківському краї.

Михайло КУЧЕР,
уродженець с. Жнибороди Бучацького району.
м. Львів.

Джерело:
г. «Вільне життя плюс», №49 (15161) від 30 червня 2010 року.


Скан-копія публікації

Скан-копія публікації. Михайло КУЧЕР. «КРИНИЦЯ — ЛЕМКІВСЬКА ПЕРЛИНА КАРПАТ». г. «Вільне життя плюс», №49 (15161) від 30 червня 2010 року.

[Інф.: 14.06.2011. Оновл.: 31.05.2013]